ORDINUL BIOINGINERILOR DIN ROMANIA

Buletin Informativ

 • 04 Octombrie 2006
Reclame

2 răspunsuri to “Buletin Informativ”

 1. marilenagirban said

  Bioinginerul medical, un important „pion” al sistemului sanitar romanesc

  De mai bine de 15 ani facultatea de bioinginerie medicala parte a UMF „Gr.T. Popa” Iasi pregateste profesionisti in domeniul sanitar. Indiferent ca sunt specializati in bioinformatica si management sanitar, substante bioactive, proteze sau aparatura medicala, bioinginerii medicali sunt candidatii ideali pentru posturi din orice domeniu legat de sanatatea umana: medicina, cercetare, management sanitar, protezare sau industrie farmaceutica.

  Un material de Marilena Girban, Director al departamentului reglementare profesionala al Asociatiei Bioinginerilor din Romania.

  Abilitatile si competentele bioinginerilor medicali nu se suprapun cu ale medicilor, farmacistilor, biologilor, informaticienilor sau inginerilor. Este intr-adevar o profesie de granita bioingineria medicala, iar specializarile sale fac legatura intre aceste domenii clasice, insa tocmai aceasta capacitate de a comunica in limbaj comun aduce unicitate si valoare.

  Un bioinginer medical stie si ce inseamna corpul uman, cum functioneaza si ce patologii poate sa aiba. Cum se efectueaza si cum se pot interpreta analizele paraclinice. Specializat in una din cele patru ramuri, are informatiile necesare in ceea ce priveste strict domeniul respectiv, imbinate cu aceasta baza comuna.

  Practic, un bioinginer medical este vital si nu util in institutiile de profil medical de la spitale, clinici, Autoritati de sanatate publica, Inspectii Sanitare de Stat, Ministerul Sanatatii, Case de Asigurari de Sanatate, laboratoare paraclinice, companii de consultanta in domeniul sanitar si pana la Insitute de cercetare medicala, protezare ori farmaceutica. Sanatatea umana vazuta prin ochii unui bioinginer medical cuprinde ipoteze si solutii, planuri de actiune si analiza risc/beneficiu eficiente, iar o echipa in structura careia exista un astfel de profesionist poate castiga detasat in performanta la concurenta cu orice alta echipa , tocmai pentru avantajul de a vorbi un limbaj cunoscut cu fiecare membru al echipei medicale

  Reforma Sistemului Sanitar romanesc inseamna pentru bioingineri oportunitatea de a demonstra ca „se poate” rezolva, gradual si diferentiat fiecare problema, lacuna sau neconcordanta, iar aceasta oportunitate trebuie „exploatata” de angajatori.

  Singura „problema” inca din aceasta ecuatie este rezolvarea neconcordantelor legislative legate de statutul nostru. Fiind o profesie noua in Romania, legislatia nu a tinut pasul cu ceea ce stie, face si poate fi responsabil un bioinginer medical. Exista deja treptele profesionale de specializare si salarizarea in sistemul sanitar public, dar apar inca incoerente intre pregatirea profesionala si domeniile de activitate prevazute de lege. Aceste neajunsuri nu impiedica pe nimeni sa-si faca meseria, cu profesionalism de nivel occidental.

  Miercuri, 04 Iunie 2008,
  http://www.medicalmanager.ro/articolenou.php?articol_id=1669

  Apreciază

  • Gorea Grigoras Emil said

   bun, daca profesorii nostrii nu ne-au sau nu au putut sa ne sustina, ce vom reusi noi sa facem? bronzino („biblia bioingineriei”)
   nu stiu prea multe despre comunitatea europeana dar bronzino SIIIGURR nu ne ajuta in fata lor

   ei in plus in europa si ei nu doar prefera titulatura de de inginer biomedical, si prea frecvent am auzit de specializari in asazisa „inginerie biomedicala”, specializari precum: „inginer specialist in ekg si defibrilatoare”, adica practic un simplu electrician care nici macar nu necesita cunostinte medicale pentru aceasta specializare ingusta, este de ajuns sa stie ce ne-a invatat ASISTENTUL Rotariu la seminar!!!

   si ne lamentam si plangem de legislatia din romania.

   nu este asa ca este un „vis minunat”? 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: