ORDINUL BIOINGINERILOR DIN ROMANIA

Drepturi, certificari, avize – membri ABR

Reclame

15 răspunsuri to “Drepturi, certificari, avize – membri ABR”

 1. enuta andrei said

  va rog sa explicati pe site-ul bioingineriei (?????)mai exact meseria de bioinginer medical-ce face un bioinginer medical in spital,de exemplu
  majoritatea angajatorilor din spitale si alte unitati sanitare nu au informatii despre specializarile bioingineriei
  andrei enuta,
  bioinginer medical

  Apreciază

 2. Camelia said

  Pentru mine meseria de bioinginer presupune multa seriozitate si ani multi de studiu. Atat in cadrul facultatii, dar mai ales dupa absolvirea facultatii. Nu cred ca se poate practica meseria de bioinginer medical, la standardele cerute, numai cu pregatirea din facultate. Se cere mult studiu individual dupa absolvire, eventual urmarea unui curs de specializare in domeniul, ramura bio-medicala in care o persoana doreste sa practice. Asta in cazul in care se doreste a se lucra intr-un spital, alaturi de un medic cu care un bioinginer nu poate concura din punctul de vedere al cunostintelor din domeniul medical.
  Un bioinginer trebuie sa vina sa completeze si sa imbunatateasca actul medical prin cunostintele sale in domeniul tehnic. In cazul bioinginerilor care au absolvit sectia de bioinstrumentatie si tehnica medicala, parerea mea e ca ar trebui sa studieze foarte mult si sa se specializeze pe sectia spitalului unde va lucra, in cazul in care are aceasta sansa si se poate acest lucru. Adica sa invete foarte bine aparatele cu care se lucreaza in acea sectie, principiile de functionare si intretinerea acestora. Avantajul pe care il poate avea un bioinginer fata de un inginer electronist, spre exemplu, este faptul ca primul are si cunostinte din domeniul medical, poate comunica si intelege mult mai repede medicul cu care lucreaza, si se mai reduce din timpul pierdut pentru explicatii sau erorile care ar putea sa apara datorita neintelegerilor. Dar numai in cazul in care bioinginerul isi imbunatateste cunostintele din ramura tehnica. Deocamdata teoria conform careia bioinginerul ar reprezenta o interfata, o legatura intre medic si inginer nu cred ca are baze temeinice, probabil in distributia, achizitionarea echipamenteleor medicale s-ar putea tine cont de ea.
  Cunostintele acumulate in timpul facultatii sunt foarte utile, dar insuficiente pentru practicarea meseriei de bionginer. Ele iti pot da o privire de ansamblu, reprezinta baza a ceea ce fiecare bioinginer are de studiat, individual sau in cadrul altor cursuri de specializare in viitor, pentru a putea practica cu succes meseria pe care si-a ales-o.
  Bioinginerii medicali pot sa devina cercetatori, in cazul in care isi doresc acest lucru. Dupa absolvirea facultatii isi pot continua studiile la master sau doctorat intr-o specializare pe care si-o pot alege. Exista posibilitatea de a alege in acest caz, deoarece in timpul facultatii se studiaza multe obiecte din domenii diverse, atat tehnice, cat si medicale. Important e ca absolventul facultatii de bioinginerie sa stie in ce directie se va indrepta, sa se informeze din timp, sa stie unde sa aplice. Parerea mea este ca sunt sanse mari in strainatate, atat pentru continuarea studiilor , cat si in gasirea unui loc de munca in acest domeniu, in cercetare sau stitale. La noi in tara e mai greu din punctul de vedere al muncii de cercetare, dar se speram ca lucrurile se vor intrepta cat mai repede.
  Acesta este parerea mea in acest moment. Asa vad eu lucrurile. Daca ma insel, va rog sa ma corectati.

  Mult succes!

  Apreciază

 3. Pentru Enuta Andrei:
  1. Site ul bioingineriei. Care este acela? Acesta este site ul Asociatiei Bioinginerilor din Romania. Suntem cativa absolventi ai Facultatii de Bioinginerie din Iasi care in incercarea de a ne gasi o identitate si utilitate profesionala ne am…..asociat.
  2 „ce face un bioinginer medical in spital”…pai acesta este unul din scopurile pentru care ne am infiintat.
  Pentru inceput incercam sa identificam, din toate promotiile cati absolventi lucreaza ca si bioingineri in spitale. Cam 10-15 in toata tara. Au fost cu 5-10 mai multi, dar nu au rezistat si au renuntat.
  Ce face bioinginerul in spital, in sistemul de sanatate?????
  Da….intrebare de 1000 de puncte….In general toti lucratorii sistemului sanitar: medici, asistenti medicali, biologi, biochimisti, chimisti, farmacisti lucreaza in baza unor legi, reglementari specifice. Pentru meseria de BIOINGINER MEDICAL, desi ne am pregatit 6 ani nu exista nicio reglementare specifica. Se stie ca existam, avem si o grila de salarizare dar ceea ce impiedica angajarea noastra in sistem este tocmai aceasta intrebare „Ce putem noi sa facem?”. Putem opera, diagnostica, face tratamente???…desigur ca NU…putem instala, verifica, asigura service dispozitive medicale…NU!!!!…aceste activitati sunt reglementate de legea 176/2000 si sunt necesare avize OTDM. Deci ai absolvit…te descurci…
  Te asteptam sa vii in „grupul nostru” – al celor ce isi cauta o identitate profesionala, dincolo de ceea ce am crezut si ni s a spus 6 ani in timpul facultatii.

  Pentru Camelia:
  1.”la standardele cerute”….
  Camelia cand afli ce presupune meseria de Bioinginer medical, care este recunoasterea ei in cadrul sistemului sanitar si a Ministerului Sanatatii – Directia Personal, Salarizare…., precum si standardele despre care vorbesti te rog sa ne ajuti si pe noi sa ne punem la curent cu aceste standarde profesionale aplicate de bioinginerii medicali din spitalele din tara.
  Desigur vom fi incantati sa avem legaturi cat mai stranse cu toti colegii nostri care lucreaza in reteaua sanitara….publica. Presupun ca esti de acord ca in Romania nu exista un sistem privat, structurat de sanatate.
  2. „…sectia spitalului unde va lucra…”
  unde va lucra, unde lucreaza…….pai momentan mai lucreaza 10-15 din 20…iar sansele ca numarul sa creasca sunt mici…dimpotriva….uita te pe grila de salarizare si vei intelege OUG 115/ nov 2004;
  3.”Cunostintele acumulate in timpul facultatii sunt foarte utile, dar insuficiente pentru practicarea meseriei de bionginer. Ele iti pot da o privire de ansamblu, reprezinta baza a ceea ce fiecare bioinginer are de studiat, individual sau in cadrul altor cursuri de specializare in viitor, pentru a putea practica cu succes meseria pe care si-a ales-o.”
  B R A V O…. acesta este adevarul….
  4.”…devina cercetatori”, „sunt sanse mari in strainatate…”….ADEVARAT…sanse reale pentru a lucra ca Bioinginer medical…altfel//…RE-PRE-ZEN-TANT MEDICAL;
  5.”La noi in tara e mai greu din punctul de vedere al muncii de cercetare, dar se speram ca lucrurile se vor intrepta cat mai repede.”….da…1994 – 2007 …ff repede…si cu schimbari notabile…noi mai asteptam, intre timp te invitam si pe tine sa te alaturi…poate impreuna vom descoperi ce suntem si care e rostul nostru…suntem medici?, suntem ingineri?…respectiv personal medical, personal tehnic, TESA…etc…poate lasa electricianul de la el si capatam si noi COMPETENTA de a schimba macar un bec ars intr un spital.
  Asteptam cu optimism real, fara niciun fel de ironie „inrolarea” ta in Asociatia Bioinginerilor din Romania, poate asa vom mai afla cate ceva unii de la altii.

  Apreciază

 4. bULA said

  Un bioinginer medical poate face in spital orice munca la care se cere o pregatire de studii medii (liceul), insa cu unele „mici” exceptii : nu poate face munca de asistent medical(trebuie scoala de asistenti), nu poate intretine aparate, decit doar sa le spele si sa le stearga de praf (trebuie autorizatie de la ODTM), poate sa spele sticlaria de laborator, dar nu sa semneze pentru testele de laborator, etc. Poate in schimb sa se angajeze in orice spital doreste, sa faca orice munca care nu presupune competente medico-sanitare.
  Treaba cu specializarile e o abureala.
  Daca pleci in strainatate lucrurile sunt cam la fel in Europa, nu stiu ce perspective sunt in Statele Unite luand in considerare ca aceasta scoala de bioinginerie a fost creata dupa model american.

  Apreciază

 5. cristina said

  Am terminat acum 7 ani bioinstrumentatie medicala, lucrez intr-o fabrica producatoare de dispozitive medicale. Mi-as dori mult sa imi practic profesia dar cu cunostintele acumulate in facultate nici o sansa. Parerea mea este ca dupa cei 6 ani de facultate era necesara o specializare in spitale, asemanatoare cu a medicilor rezidenti.

  Apreciază

 6. Camelia said

  Deocamdata avem acest statut in spitale deoarece inca nu ne cunoastem noi indatoririle, pai de unde sa stie cei care nu au nici o legatura cu aceasta facultate. Respectul il vom castiga atunci cand vom demonstra ce stim, sau daca stim ceva. Iar pentru asta nu sunt suficiente numai studiile si experienta din timpul facultatii.
  Parerea mea este ca specializarile, master, doctort sunt utile pentru practicarea meseriei de bioinginer. Pe mine m-au ajutat. In cercetare, mai ales unde se lucreaza pe proiecte cu caracter interdisciplinar, facultatea de bioinginerie absolvita ajuta, in sensul ca reusesti sa intelegi si sa comunici cu cercetatorii din alte domenii cu care lucrezi pe proiect. In spitale am inteles ca sunt colegi absolventi de-ai nostri care lucreaza ca si bioingineri, deci se poate, desi sistemul sanitar e la pamant. Deci ei pot spune cel mai bine cum e sa ajungi ca ei.
  Daca facultatea de bioinginerie de la noi a fost infiintata dupa model american, inseamna ca exista o colaborarea cu acea facultate, nu-i asa? In America exista facultati de bioinginerie in cadrul carora se pot urma si cursuri de master, doctorat. Laboratoare dotate, seriozitate. Si bioinginerii lor lucreaza in spitale, din cate am inteles.
  Ar trebui sa existe colaborari ale facultatii noastre cu mai multe facultati (din alte tari) de bioinginerie, inginerie biomedicala, precum si cu spitalele unde lucreaza bioinginerii. IAr studentii nostri sa fie trimisi acolo sa vada cum se invata si cum ar trebui procedat sa ne putem practica meseria in tara noastra. In cazul in care si sist. sanitar s-ar pune la punct.
  Facultatea asta nu s-a infiintat degeaba in toata lumea si are scopul ei bine definit.
  Sunt multe probleme, dar sper sa ne putem baza pana la urma pe srijinul celor care au puterea de a decide.

  Apreciază

 7. bioingineru' lu' peshte said

  Invatati copii…6 ani sa aiba „baietii destepti” catedre, mai faceti masterate…doctorate, perfectionati-va…si apoi duceti-va sa va angajati ca bioingineri….si o sa faca misto de voi toti de la as medicala pana la doctori si directori…ce stiti voi sa faceti…cine va recunoaste pe voi?…

  Veti mai fi intrebati: „mai sunt d’astia ca voi prin spitale?”…si voi veti spune: „daaaa…muuulti”..si ce faceti voi?…”treaba”….
  Eu caut angajare in spital de cand am terminat…de 3 ani!!! si nimeni nu stie la ce as putea folosi eu…
  Succes in activitatea de perfectionare!!!….si pregatiti va ptr posturile de bioinginer medical care se vor scoate la concurs in spitale….

  Apreciază

 8. meserias in DRG(ptr cunoscatori) said

  Salve,
  mai copii…adevarul este undeva pe la mijloc. Difera ceea ce se face in facultate de ceea ce se practica in spitale. Dar sa tineti cont ca si absolventul de medicina cand termina facultatea nu este „doctor” si ii mai trebuie inca cativa ani ptr a se numi „doctor”. La fel se inatmpla si in bioinginerie. Trebuie sa avem rabdare. Ne trebuie o sansa de a patrunde in sistemul sanitar. Eu trebuie sa ma consider o persoana „fericita” ca am reusit sa intru in sistemul sanitar si ca am intrat ca si bioinginer si nu ca „referent cu studii de specialitate”. Fara perfectionare si fara sa fii un atuodidact este foarte greu sa reusesti. Eu am inceput de la munca de jos in Statistica Medicala. De la uitat prin foile de obeservatie clinica generala si pana la numarat pacienti de prin registrele de consulatatii. Dar acest lucru nu mi-a fost deajuns. AM vrut mai mult. M-am axat pe DRG (principala modalitate de finantare a spitalelor). Am fost a toate conferintele si instruirile care s-au facut prin tara. Am asistat la 3 schimabri ale soft-ului care-l folosesc spitalele pentru a „obtine banii de la CJAS-uri”. NU a fost un lucru simplu. Probabil ca vor mai fi schimabri. Sistemul sanitar din Romania nu a ajuns la o faza finala, el se afla intr-o continua schimbare.
  Astept opinii si comentarii.

  Apreciază

 9. Marian said

  Bioinginerul medical in spital nu are definite competente. Este ultima si cea mai grea problema ce o poate avea un absolvent de bioinginerie, deoarece o serie de probleme ale profesiei au fost lamurite :
  – prezenta profesiei in normativele de personal ale MS
  – prezenta postului in grila de salarizare a personalului medico-sanitar
  – metodologia de avansare pe grade si trepte profesionale in sectorul de stat.
  Teoretic, in baza curicullei, un absolvent poate avea una din specializarile de tipul bioinformatica si management sanitar, bioinstrumentatie si tehnica medicala, bioactivatori si substante bioactive,biomateriale si protetica (acestea erau in anul 2000).
  In practica, cei care aleg cariera universitara par mai favorizati pentru ca este un domeniu imens pentru cercetare. Totusi raman cei care nu au posibilitati, aptitudini pentru cercetare raman sa-si caute de munca in domeniul sanitar public sau privat.Activitatea de asistenta medicala este reglementata suplimentar si specific tarii noastre fata de alte profesii, de ex. ingineria. Bioingineria face parte din domeniul nereglementat. Astfel se ajunge la aberatii de genul ca intr-un spital se pot angaja mai usor cei cu studii superioare facute aiurea decat un bioinginer.
  Solutia : bioinginerii sa lupte pana la capat pentru crezul lor profesional

  Apreciază

 10. bioingineru' lu' peshte said

  Marfa…Marian sau cum te’o fi chemand….
  …si care e CREZUL tau daca nu te superi?…poate ne batem impreuna ptr el…

  Apreciază

 11. Marian said

  COMPETENTE !

  Apreciază

 12. bioingineru' lu' peshte said

  OK…de maine ne adunam si cu studentii si facem competente, dupa aproape 13 ani vom avea competente….
  Le facem fiecare cum credem si le trimitem la ABR?

  Apreciază

 13. eu said

  Eu nu pricept un lucru: de ce se agata toti de spitale? Cand salariile sunt asa de mici acolo si frecusul e peste masura (nu mai vorbesc de sansele de promovare, crestere). Ma rog…poate gandesc eu prea alt fel. Sa ne batem cu legislatia…cam greu. Ca David si Goliat. Eu nu-i dau sanse mari facultatii…tare cred ca va fi trecuta pe tusa intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat. Mai ales ca ale noastre cadre didactice nu-si prea streseaza neuronul cu problema atragerii de studenti noi. Tot timpul ii vad preocupati, de parca ar avea ceva foarte important de rezolvat pe la decanat pe acolo…si cred ca tine de bani..i lor.
  Un prof pe care l-am apreciat…Giani. A plecat…s-a convins ca nu prea are ce face profesional pe aici. Nici cadrul profesoral nu reprezenta o provocare (pozitiva), dar sa fim sinceri…nici majoritatea studentilor nu stralucesc.
  Nu-mi pare rau ca am facut facultatea asta. Sunt convins ca voi gasi de lucru. Dar in timpul faculttii nu am stat degeaba ce-i drept, cu burta plina de bere si cu gandul la cum o sa frec menta maine. Am alte diplome mai valoroase decat cea de bionginer :P. Cine vrea domenii de varf din aria bioinginerii, intr-adevar trebuie sa fie un buuuuuuuun autodidact si ii trebuie multa rabdare, caci va fi „coate rupte” muuulta vreme pana ce o sa ajunga sa castige mai consistent. Eu unu m-asi plictisi cu un singur job tota viatza:D
  Numai bine si fiti optimisti…se putea si mai rau.

  Apreciază

 14. aur said

  pana acum am fost un sustinator al bioingineriei din romania, am inceput sa am rezerve fata de aceasta profesie in ceea ce priveste activitatea din spital, dar ca peste tot exista modalitati de incadrare sau desfasurare a unei activitati pentru bioingineri, acest fapt nu presupune frecatu’ mentei cum zic unii, iar in ceea ce priveste ingradiriile din sistem (respectiv contractele de service sau avizele OTDM) exista posibilitatea de a le depasi, important este sa iti urmezi propriul drum cu proprile forte atat timp cat crezi in ceea ce faci.

  Apreciază

 15. pisikutz said

  Eu sunt asistent medical,licentiat in biologie si in curand ,sper sa incep cursurile masterului de Biomateriale din U.P.Bucuresti.Doresc sa stiu ,daca cineva cunoaste,in urma absolvirii acestui master,obtin titlul de bioinginer?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: